Зроби донат на ЗСУ
Зроби донат на ЗСУ
Зроби донат на ЗСУ

Податкові пільги для благодійників: як оподатковується доброчинна допомога?

ВСТУП

Згідно Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» №5073 від 05.07.2012 р, благодійник – дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

Для нашого Фонду благодійники – саме ті люди, завдяки яким ми маємо змогу закривати збори й допомагати ЗСУ та ТрО. Без вас не було б закуплено десятки генераторів, сотні комплектів тактичного одягу. Дякуємо кожному і кожній, хто донатить на ЗСУ. Разом МИ – СИЛА!

Але не всі мабуть знають, що можуть використовувати пільги на благодійну допомогу, які передбачені для благодійників у законодавстві України. 

P.S. Кожен зі згаданих нижче документів, необхідних для того, щоб скористатися пільгами, можливо отримати в нашому Благодійному Фонді.

КАТЕГОРІЇ БЛАГОДІЙНИКІВ

Наші експерти підготували статтю, в якій детально розповідається про те, яким чином і які категорії благодійників мають або не мають права отримати податкові пільги та які саме. Вся надана інформація є релевантною на момент публікації (01.09.2023) та до наступних змін у законодавстві України.

Отже, згідно чинного законодавства, благодійниками можуть бути:

  • ФО (фізична особа);
  • ФОП (фізична особа підприємець);
  • ЮО (юридична особа);
  • Платники ПДВ. 

 

ПІЛЬГИ ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ БЛАГОДІЙНИКІВ

Фізична особа має право на отримання податкової знижки.

Якщо фізична особа перераховувала кошти або майно у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових організацій і установ (реєстр опублікований на сайті Державної податкової служби) та виконала певні умови законодавства, то за 2022 р. може отримати податкову знижку у розмірі 16% загального оподатковуваного доходу за рік.

Раніше ця знижка була в розмірі 4%, але після введення військового стану податкова знижка складає 16%.

Для отримання податкової знижки за результатами 2022 року необхідно подати податкову декларацію до 31.12.2023 року. До декларації обов’язково додаються копії підтверджуючих документів (зокрема квитанції, що ідентифікують отримувача і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копії договорів (договір пожертви) за їх наявності, лист-звернення).

ВИСНОВКИ ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ БЛАГОДІЙНИКІВ:

  • Право на податкову знижку на доброчинність має фізична особа, яка є найманою особою і виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати;
  • У 2023 р. можна подати декларацію за 2022 р. та отримати суму податкової знижки, яка буде перерахована на ваші банківські реквізити;
  • Не можна включати в поточну декларацію перерахування за інші роки;
  • Податкова знижка не надається військовим, які отримують не заробітну плату, а грошове забезпечення;
  • Якщо в 2023р. благодійник не використає своє право на нарахування податкової знижки за 2022р., то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Висновки зроблено на основі п. 166.3.2, п. 133.4,  розділу XX. підрозділ 1. п.21 Податкового кодексу України.

ПРИКЛАД №1 РОЗРАХУНКУ ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ДЛЯ ФО:

УМОВИ:

Заробітна плата за 2022р (всього за рік) – 130 000,00 грн.

Утримана сума ПДФО 18% – 23 400,00 грн.

Благодійний внесок у 2022р – 25 000,00 грн.

Обмеження 16% = (130 000,00*16%) = 20 800,00 грн.

Так як обмеження в 16% менше перерахованого благодійного внеску, то розрахунок буде таким:

РОЗРАХУНОК:

(130 000,00  20 800,00)*18% = 19 656,00 грн.

23 400,00  19 656 = 3 744,00 грн.

Податкова знижка складає 3 744,00 грн.

ПРИКЛАД №2 РОЗРАХУНКУ ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ ДЛЯ ФО:

УМОВИ:

Заробітна плата за 2022рік (всього за рік) – 130 000,00 грн.

Утримана сума ПДФО 18% – 23 400,00 грн.

Благодійний внесок у 2022році – 20 000,00 грн.

Обмеження 16% = (130 000,00*16%) = 20 800,00 грн.

Так як обмеження в 16% більше перерахованого благодійного внеску, то розрахунок буде таким:

РОЗРАХУНОК:

(130 000,00  20 000,00)*18% = 19 800,00 грн.

23 400,00  19 800 = 3 600,00 грн.

Податкова знижка складає 3 600,00 грн.

 

ПІЛЬГИ ДЛЯ ФОП-БЛАГОДІЙНИКІВ

Фізична особа підприємець не може отримати пільгу на доброчинність.

ФОП, платник єдиного податку першої – третьої груп, не може мати пільг при наданні благодійної допомоги, бо на порядок визначення доходів не впливає розмір будь яких витрат. Тому надання благодійної допомоги не впливає на суму податку.

ФОП на загальній системі оподаткування розраховує свій дохід як різницю між виручкою та документально підтвердженими витратами. Але до витрат, що пов’язані з отриманням доходів, не належать витрати на благодійність. Тому ФОП на загальній системі оподаткування теж не має права на податкові пільги, пов’язані з благодійною допомогою.

Висновки зроблено на основі ст. 292 та ст. 177.4 Податкового кодексу України.

 

ПІЛЬГИ ДЛЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ БЛАГОДІЙНИКІВ

ВСТУП

Оподаткування для юридичних осіб складне і треба враховувати його специфіку при розрахунках пільг. На пільги впливає категорія юридичних осіб. Наприклад, існують великі платники податків, середній бізнес, малий бізнес, платники єдиного податку, загальна система оподаткування. Відрізняються також система пільг якщо юридична особа надає благодійну допомогу на благодійний фонд або не на благодійний фонд. В цій статті спробуємо розібратися в особливостях кожної категорії.

КАТЕГОРІЇ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ:

  • Юридична особа платник єдиного податку;
  • Юридична особа на загальній системі оподаткування:
    • Юридична особа, що надає благодійну допомогу на благодійний фонд:
      • Юридична особа, яка не проводить коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці;
      • Юридична особа, яка проводить коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці;
    • Юридична особа, що надає благодійну допомогу не на благодійний фонд.



ЮРИДИЧНА ОСОБА ПЛАТНИК ЄДИНОГО ПОДАТКУ

Юридична особа платник єдиного податку не може мати пільг при наданні благодійної допомоги, бо на порядок визначення доходів не впливає розмір будь яких витрат. Тому надання благодійної допомоги не впливає на суму єдиного податку.

Висновки зроблено згідно ст. 292 Податкового кодексу України.

 

НАДАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ НА БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД

ЮРИДИЧНА ОСОБА НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ, ЯКА НЕ ПРОВОДИТЬ КОРИГУВАННЯ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ

Юридичні особи на загальній системі оподаткування, у яких річний дохід від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці. У бухгалтерському обліку підприємства-благодійника сума «грошової» допомоги і вартість пожертвувань у вигляді ТМЦ на підставі п. 6 П(С)БО 16 «Витрати» потрапляють прямо до складу бухвитрат і в даному випадку ст.140.5.9 ПКУ не застосовується.

ВИСНОВОК: юридична особа, яка не застосовує коригування фінансового результату до оподаткуванню на усі різниці, відображає повністю суму благодійної допомоги (грошова та у вигляді ТМЦ) у витратах і таким чином зменшують базу оподаткування, тобто має право на пільгу.

Висновки зроблено на підставі п. 6 П(С)БО 16 «Витрати», ст. 134.1.1 та ст. 140.5.9 Податкового кодексу України.

ЮРИДИЧНА ОСОБА НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ, ЯКА ПРОВОДИТЬ КОРИГУВАННЯ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ

Юридична особа на загальній системі оподаткування, яка застосовує коригування фінансового результату і надає благодійну допомогу неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій, має право на пільгу, так як благодійна допомога (грошова та вартість пожертвувань у вигляді ТМЦ) є витратами підприємства згідно бухобліку. Але діє обмеження у 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

ВИСНОВОК: Юридична особа на загальній системі оподаткування, яка проводить коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці повинна відкоригувати свій прибуток, якщо благодійна допомога перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Висновки зроблено згідно п. 140.5.9 та ст. 134.1.1 Податкового кодексу України, п. 6 П(С)БО 16 «Витрати».

 

НАДАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ НЕ НА БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД

Юридична особа на загальній системі оподаткування, що надає благодійну допомогу НЕ на благодійний фонд, а безпосередньо отримувачам, встановленим Підрозділом ХХ, п. 69.6 (наприклад, Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України тощо) у вигляді засобів індивідуального захисту, технічних засобів спостереження, лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, не проводить коригування фінансового результату та відображає всю суму благодійної допомоги у витратах і таким чином зменшує базу оподаткування. Ця норма закону працює на період до припинення або скасування воєнного стану. З 01.08.2023року не обмежується переліком, який має визначати Кабінет Міністрів України, для незастосування коригуючої різниці згідно з підпунктом 140.5.9 пункту 140.5 статті 140 ПКУ України.

Висновки зроблено згідно підрозділ ХХ, п. 69.6 Податкового кодексу України.

  

ПІЛЬГИ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ПДВ

Платниками ПДВ можуть бути:

  • ФОП на 3 групі єдиного податку;
  • юридична особа на 3 групі єдиного податку;
  • юридична особа на загальній системі оподаткування;
  • ФОП на загальній системі оподаткування.

НАДАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ НА БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД

Платники ПДВ, що надають благодійну допомогу благодійним організаціям звільнені від оподаткування ПДВ, але при цьому виникають умовні зобов’язання з ПДВ по п. 198.5 ПКУ у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту.

ВИСНОВОК: Безоплатне постачання благодійним організаціям звільнені від оподаткування, але на товари(послуги) по яким був відображено податковий кредит треба нарахувати умовний продаж.

Висновки зроблено згідно ст. 197.1.15 та 198.5 Податкового кодексу України.

НАДАННЯ БЛАГОДІЙНОЇ ДОПОМОГИ НЕ НА БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД

Згідно норми, що діє тимчасово протягом дії правового режиму воєнного стану, не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України тощо. Це не застосовується у випадках, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

ВИСНОВОК: Якщо платник податку на період до припинення або скасування воєнного стану на території України передає товар (послуги) безоплатно організаціям згідно з п. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, то це не є постачанням та податкових зобов’язань по ПДВ не має. Нараховувати умовний продаж не треба.

Висновки зроблено згідно розділ ХХ, підр. 2, п. 32-1  Податкового кодексу України.