Зроби донат на ЗСУ
Зроби донат на ЗСУ
Зроби донат на ЗСУ

МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ — шахраї?

Разом зі зростанням масштабів благодійності під час війни зростає й кількість шахрайських схем. Добре відомі українцям афери замінюють все нові й нові способи нажитися на довірі людей. Інтернет-шахраї не тільки грають на вразливості населення, а й компрометують надійні благодійні фонди, які щиро працюють на благо країни. На жаль, шахраї не оминули своєю «увагою» і наш фонд.

У цій статті ми поділимося нашим прикрим досвідом, офіційними документами, що підтверджують правовий статус нашої благодійної діяльності, а також дієвими порадами щодо того, як протидіяти шахраям і допомагати країні у безпечний і відповідальний спосіб.


Як матеріалами фонду «МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ» шахраї скористалися для власної наживи

Майже після 1,5 років активної та прозорої роботи наш фонд став жертвою шахраїв. Власне, прозорістю нашої діяльності в інтернеті вони й скористалися. Злочинці не просто видавали документи та фотозвіти з нашого сайту за свої, а діяли від імені очільника благодійного фонду «МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ». Метою шахрая було «продати» автівку під прикриттям волонтера та обманути на гроші покупця, який хотів допомогти другу, що служить у ЗСУ:

 article_1

Цей інцидент стався у популярному месенджері Viber. Для облікового запису шахраї використали ім’я та фото директора фонду Владислава Спірідовича, а в листуванні — затуманили покупцю очі, надіславши фотозвіти та документи, викрадені з офіційного сайту та особистого облікового запису очільника фонду.

article_2

Всі фотографії з військовими, а також документи, зокрема Подяки від військових підрозділів та Посвідчення волонтера Владислава Спірідовича, були викрадені та використані шахраями задля власної наживи. Вказана інформація, а саме телефонний номер у фейковому обліковому записі Viber і номер банківської картки, не мають жодного відношення до директора фонду та благодійної організації «МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ». Наш фонд не займається купівлею та тим паче продажем автомобілів для ЗСУ. Основний напрямок нашої діяльності — це забезпечення військових підрозділів амуніцією.

Нам прикро усвідомлювати, що, можливо, це не єдиний випадок цинічного обману людей і захисників під прикриттям нашого фонду. Та попри все ця ситуація — не найгірше, що могло статися. Ми обов’язково впораємося та захистимо нашу честь і репутацію. Жахливо те, що цинічні злодії, які паразитують на благодійності, крадуть не тільки гроші, а бажання українців допомагати та наближати перемогу.

Наразі ми чекаємо, поки Департамент кіберполіції Національної поліції України розгляне наше звернення, та сподіваємось на якнайшвидше затримання та покарання злочинців. А поки пропонуємо пригадати прості правила, що допоможуть перевірити надійність фондів і поодиноких волонтерів, і не дозволять розчаруватися в усьому благодійному товаристві.


Не дайте шансу шахраям — перевіряйте благодійні фонди

Реєстраційні документи

Наявність у благодійного фонду пакета документів, які підтверджують офіційну діяльність, є вагомою підставою для довіри. Попри те, що всі документи нашого фонду завжди доступні на нашому сайті у відповідному розділі, в контексті статті буде доречним ще раз нагадати про легальний статус і благодійний характер нашої діяльності.

Благодійний фонд «МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ» є офіційно зареєстрованою неприбутковою організацією, що підтверджено ВИТЯГОМ з Реєстру неприбуткових установ та організацій. Цю інформацію можна перевірити на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України. І не тільки.

В легітимності будь-якого благодійного фонду можна також пересвідчитись на офіційному сайті міністерства Юстиції. Для цього достатньо вибрати варіант пошуку «Юридична особа» та ввести повне найменування організації. Статус юридичної особи можна перевірити ще за допомогою сервісу youcontrol.com.ua.


Наявність офіційних реквізитів

Закликаємо вас бути обачними з грошовими переказами на банківські картки фізичних осіб. Саме такий спосіб оплати й був запропонований аферистом у вищезгаданій шахрайській схемі з продажем автівки.

Кожна легальна благодійна організація має свій розрахунковий рахунок, і наш фонд — не виключення:

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ»

IBAN: UA503052990000026002035021862 

ЄДРПОУ: 44797809 

Призначення платежу: Благодійна допомога 

Карта ПриватБанк: 

4246 0010 3034 8878 

4246 0010 6614 8143 

Карта Universal Bank: 4383 8398 6048 7479

Банка в Monobank: https://send.monobank.ua/jar/4R4Any2mZx

LiqPay: https://www.liqpay.ua/uk/checkout/card/checkout_1707916614270504_45763154_aRF8hcAIZXVNPjh69I0d

Використовуйте для донатів лише офіційні реквізити перевірених фондів і будьте обачними у виборі, куди надсилаєте кошти на допомогу.


Прозорість і відкритість в інтернеті

Наявність офіційних джерел інформації, як-от сайт і соцмережі — це ключові критерії надійності благодійного фонду. Такі організації постійно ініціюють важливі збори, звітують про витрати та розповідають про реалізовані проєкти, а тому щиро зацікавлені в тому, щоб інформація про волонтерську справу поширювалася та була доступна людям у декілька кліків.

Якщо дані в інтернеті не відповідають на запитання, чим займається благодійний фонд і куди спрямовуються кошти благодійників — це вагомий привід насторожитися. Щоб перевірити сайт організації, можна скористатися безплатним сервісом ScamAdviser, який допомагає визначити шахрайські ресурси завдяки вбудованому алгоритму. Своєю чергою, соціальні сторінки потребують ретельного аналізу щодо активності, наповненості та звітності.

Запрошуємо потренувати аналітичні навички на офіційних джерелах інформації фонду «МІЖНАРОДНИЙ РУХ ЄДНОСТІ»:

Як бачимо, культура відповідальної взаємодопомоги починається з обережності та уважності до деталей. Будьте свідомими та розважливими, проте не відмовляйтеся від благодійних внесків і добрих справ.


Як відрізнити справжніх волонтерів від шахраїв?

Якщо завдяки стрімкій цифровізації роботи українського уряду легітимність і прозорість благодійного фонду перевірити легше, то діяльність окремих волонтерів потребує більшої обачності. Наш випадок — зайвий цьому доказ. Зважаючи на активне використання шахраями фейкових облікових записів, чужих документів і фото, радимо пам’ятати про декілька простих правил, які допоможуть перевірити волонтерів на чесність.

  • Не бійтеся ставити запитання. Зазвичай шахраї сфокусовані не на деталях, а на тому, щоб зіграти на почуттях і поживитися на людях. Тому уточнювальні запитання на кшталт «Хто звернувся за допомогою?», «Де можна буде побачити звіти?» і «Чому необхідна саме така сума?» можуть викликати затримку з відповіддю та загнати в глухий кут. Справжні волонтери не будуть довго думати та охоче розкажуть про стан справ, адже розуміють і заохочують обачність українців.
  • Сприймайте інформацію критично. Надмірна емоційність і терміновість звернення про допомогу посилюють бажання віддати гроші чи зробити репост у соціальній мережі. В такому разі корисно подумки зупинитися та поставити запитання вже собі: «Що я чи мої знайомі знають про цю благодійну ініціативу?», «На яких підставах або документах діє волонтер?», «Як я можу перевірити надійність запиту про допомогу?». Перевірте, чи є у вас спільні підписники з благодійником, аби більше дізнатися про його діяльність. Подивіться середню вартість товару, якщо йдеться про збір на конкретну річ. Якщо вказана сторінка людини, для якої збираються кошти, вивчить її та переконайтеся, що вона справді потребує допомоги.
  • Проаналізуйте контент. У разі з поодинокими волонтерами це, зазвичай, обліковий запис у соцмережі: наповненість сторінки, наявність контактів і звітів про витрати, а також правдивість фотографій. Наприклад, псевдоволонтер, який прикривався нашими фотографіями, не пройшов би перевірку Google: будь-який користувач, скориставшись функцією пошуку зображення, легко б вийшов на первісне джерело світлин — офіційний сайт або сторінку нашого фонду в соцмережі. Перевірити підозрілих волонтерів у месенджерах можна за мобільним номером у додатку «Ти хто».

Сподіваємося, ці прості поради допоможуть вам… допомагати та бути впевненим у надійності фондів і волонтерів. І, будь ласка, не давайте шахраям і ворогам найменшої можливості відібрати віру в благодійництво та звести нанівець ту підтримку, на яку сподіваються наші з вами земляки та захисники.